Thursday, 12 June 2014

#Bab05 - Tersuka Tanpa Sengaja



Waktu seperti sedang berhenti. Hati Farhah juga telah kecut. Serta-merta Farhah terlupa pada soalan 'bonus' doktor Syed Arif sebentar tadi.


"Maaf! Maaf sangat! Serius, I tak sengaja tadi," ujar Farhah kelam-kabut. Mukanya bertukar pucat. Cawan kertas yang sejak tadi dipegang kemas sudah diletak ke tepi. Buru-buru Farhah capai tisu.


Entah kenapa malang sangat nasibnya hari ini. Sikunya tersentuh pula cawan kertas yang berisi separuh lagi air teh miliknya.


Baru di letak di atas meja dan sekarang nampaknya sudah tersungkur bersama isinya sekali. Bagaikan air sungai, air teh itu mengalir laju ke arah doktor Syed Arif dan kemudian menitis tepat mengenai paha lelaki itu.


"Ya Allah, maaf!" pinta Farhah untuk kesekian kalinya. Sumpah, kali ini Farhah rasa macam hendak pegang lutut doktor Syed Arif dan minta maaf.


"Maaf!" ujar Farhah terus dengan muka seperti baru terkena histeria yang sangat dahsyat. Dia bingkas bangun dan kemudian menerpa ke arah doktor Syed Arif. Hatinya resah bukan main.


Farhah, apa kau dah buat ni? Alahai.. Kalau doktor ni bising macam mana? Kalau doktor ni minta ganti rugi? Masalah besar tu!


Farhah pandang lelaki itu atas bawah. Satu set Adidas! Habislah Farhah kalau macam ni. Sekarang juga Farhah ingin ghaib. Biar dia hilang. Biar dia tidak perlu lagi menatap muka doktor Syed Arif dan logo Adidas tersebut.


Doktor Syed Arif juga nampaknya sudah bangun sambil mengibas-ngibas seluar sukannya yang basah.


"I tolong. Biar I tolong," ujar Farhah. Laju saja dia meraih tisu dari meja berdekatan lalu berlutut di sisi doktor Syed Arif. Sesaat kemudian gerakan tangannya terhenti. Matanya dibesarkan. Lekas-lekas Farhah bangun semula.


Kenapa tercegat lagi tu, cepatlah tolong wahai cik Farhah yang budiman. Guna tisu tu dan tolong lap sekarang.


Masalahnya, bahagian basah tu dekat bahagian paha dan.. Dan juga bahagian 'tut'. Kalau Farhah tolong lap, itu sudah termasuk dalam kategori sexual harassment. Farhah tak nak. Mati hidup semula pun Farhah takkan tolong lap.


"Tolong I ambil tisu lagi dekat kaunter. Cepat sikit," pinta doktor Syed Arif setelah mengambil tisu dari tangan Farhah.


Farhah sempat tergamam. Otaknya tidak mampu memproses arahan doktor Syed Arif dek kerana perkataan 'sexual harassment' yang muncul dalam kepala.


"Tisu! I need more tissues," ulang doktor Syed Arif bila melihat Farhah masih berada dalam dunianya sendiri.


"Oh.. Tisu. You tunggu sini sekejap."


Tidak sampai sepuluh saat, Farhah sudah kembali. Malangnya, bayang doktor Syed Arif langsung tidak kelihatan di mana-mana. Puas juga Farhah melilau ke kiri dan ke kanan.


"Mana pula perginya doktor bertuah tu? Dah balik ke?" soal Farhah. Tubuhnya sudah dijatuhkan di atas kerusi. Sempat juga dia menjengah ke luar dinding kaca. Manalah tahu, doktor Syed Arif ada di sana.


"I rasa tempat yang you duduk sekarang tempat duduk I. Tempat duduk you sini," ujar doktor Syed Arif. Jari telunjuknya sudah menunjuk ke arah kerusi satu lagi.


Farhah buka mata luas-luas. Mahu memastikan memang doktor Syed Arif yang berdiri di sisinya. Namun bila melihat sorotan doktor Syed Arif makin tajam, lekas-lekas Farhah bangun.


"I ingat you dah balik."


"I pergi tandas. I mana boleh balik macam tu saja. I belum minta ganti rugi lagi daripada you. Belum campur laundry fee."


Tidak jadi Farhah duduk di kerusinya. Dahinya berkerut-kerut. Dengan muka sugul, dia menatap doktor Syed Arif dalam-dalam. Mohon sejuta pengertian.


"You boleh marah I.”


“Marah saja tak cukup.”


Terdengar Farhah mengeluh berat. Agak-agak Rin ada duit lebih tak? Farhah hendakpinjam dan bayar ganti rugi dekat doktor Syed Arif ni.


“Kalau you tetap nak minta ganti rugi, I pasti akan bayar. Tapi mungkin minggu depan. Boleh?"

Doktor Syed Arif geleng kepala.


"I tak setuju. Bayar sekarang dan selesai."


"I mana ada duit sekarang ni. Kalau you minta sepuluh ringgit, I boleh bayar sekarang juga."


"Sepuluh ringgit?"


Farhah tidak berani mengangguk. Hanya hatinya saja yang semakin resah.


"Duduk," pinta doktor Syed Arif.


Meski susah hati, Farhah duduk semula. Farhah juga sempat meraup mukanya berkali-kali.


“I ada cadangan lebih baik. Macam mana kalau you tolong I. Lepas tu I anggap isu ni selesai. Bukan itu saja, I pun akan bayar you. You juga yang untung.


Mendengar doktor Syed Arif menyebut perkataan ‘bayar you’, sudah membuat Farhah tidak senang duduk.


“You nak I tolong apa? Kalau perkara mengarut, I tak nak. You cari orang lain.”


“Masalahnya, cuma you yang paling sesuai. Besides, you owe me. I nak you bayar ganti rugi sekarang. You kata you ada sepuluh ringgit saja, kan? This is the only way to settle our issue.


Semakin dalam kerutan di dahi Farhah.


“You nak apa sebenarnya ni? Kalau susah sangat tak apalah. I call kawan I sekarang. Cakap saja berapa you nak, I akan bayar ganti rugi.”


Doktor  Syed Arif menggelengkan kepalanya. Kemudian seperti selalu dia ketawa senang hati.


Tak susah pun kecuali you sendiri yang fikir susah.”


“You nak I buat apa?”


Doktor Syed Arif menyandarkan tubuh. Wajahnya sudah serius.


I tak bergurau bila I minta you jadi girlfriend I tadi. I serius. I nak you jadi girlfriend I.”


Besarnya mata Farhah ketika ini. Doktor Syed Arif sengaja menduga ke? Atau main-main? Atau dia memang serius macam yang diberitahu?


"You jangan risau. I cuma nak you berlakon jadi girlfriend I. Itu saja.”


Nasib baiklah rahang Farhah melekat pada soket muka. Kalau tidak, sudah lama rahang Farhah bergolek-golek di bawah kaki.


“I tahu you rasa semua ni macam mengarut. Tapi I cuma tak nak keluarga I risau. Banyak sangat gosip kata I ni gay. Sebab tu I perlukan you. I tak nak orang ramai asyik label I ni gay. Mak I tak boleh terima. Kalau berterusan, dia boleh jatuh sakit.”


Kening Farhah sudah terangkat-angkat. Gay? Terus saja otak nakalnya mula berimaginasiyang aneh-aneh. Kalau doktor Syed Arif ni gay, agak-agak dia akan jadi perempuan ke atau lelaki?


Farhah ketawa tanpa sedar. Suka sangat hatinya. Lupa sebentar tentang doktor Syed Arif yang sudah bermuka pelik. Kemudian daripada pelik bertukar cemberut.


"You gelakkan I ke?" tanya doktor Syed Arif. Lebih kepala satu sergahan sebenarnya.


Terus mati tawa Farhah melihat doktor Syed Arif sudah bertukar menjadi ‘ayah singa’.


"I anggap you dah setuju. Three days. I nak pinjam you selama tiga hari. Lepas tu selesai. I takkan cari you lagi,” putus doktor Syed Arif tiba-tiba.


Mata Farhah yang agak bundar itu semakin besar. Mana boleh doktor Syed Arif ni buat keputusan tanpa tanya dia setuju atau tak dulu.


“I belum..” kata-kata Farhah terhenti bila doktor Syed Arif mengangkat jari tangannya.


“Kali ni I minta tolong sangat,” pinta doktor Syed Arif. Lengkap dengan pakej sorotan mata paling lembut dan suara paling sedap di dengar. Sampaikan hati Farhah mula bolak-balik.


"I tak pandai berlakon ni, doktor. Nanti rahsia you bocor. You juga yang susah."


"I yakin you boleh," tegas doktor Syed Arif.


Tipulah kalau hati perempuan Farhah tidak senang bila doktor Syed Arif menyebut yakin.

"Nantilah I fikirkan.”


"I nak jawapan you sekarang."


Rasa senang hati Farhah tadi sudah hilang. Berganti rasa tak senang hati bila didesak begini.


"Kita baru jumpa beberapa kali. Boleh kira dengan jari tangan."


"So?"


"So, you tak rasa ke semua ni mengarut?"


“Itu bukan satu masalah.”


“Tapi itu satu masalah bagi I.”


"Nope. Not at all. You calon terbaik untuk jadi girlfriend sementara I. You polos. You tak macam perempuan KL yang lain. Lagipun you sempoi. I yakin you takkan ada masalah depan mak I."


Farhah mengeluh. Sangat berat. Sebenarnya, tiga per empat hatinya sudah setuju. Satu per empat itu yang masih ragu-ragu.


"Trust me. I takkan tipu atau ambil kesempatan. I pun ada maruah seorang lelaki. You nampak I ni macam lelaki dayus ke?"


Laju saja kepada Farhah menggeleng. Tindakan refleks yang juga dibuat tanpa sedar.


"Habis tu?"


Farhah kehilangan kata. Susah lelaki di hadapan Farhah ni. Suka mendesak. Peliknya, hati Farhah bagai ditarik-tarik supaya sejutu.


Hati, jangan macam ni. Jangan buat Farhah Ahmad Alias malu.


“Farhah, anggap macam you sedang bekerja. Every single hour you spend your time with my family, I will pay your salary.”


Sesak nafas Farhah bila duit pula jadi taruhan doktor Syed Arif. Duit boleh selesai semua masalah ke?


“Jangan buat I ni terasa macam perempuan murah sangat. I bukan perempuan macam tu. Kalau you nak minta tolong, bukan begini caranya. Walaupun you nampak I selekeh dan miskin macam ni, I ada maruah.”


Sepi seketika. Sebenarnya, doktor Syed Arif terkejut. Farhah yang lucu ini boleh berubah tegas dan serius.


Tanpa sedar doktor Syed Arif mengulum senyum senang hati. Sedar diri dengan penggunaan bahasanya yang salah tadi.


“Minta maaf sangat-sangat, Farhah. I tak ada maksud pun nak buat you rasa macam tu.”


“Tak apa. Orang kaya memang biasa bermain dengan ringgit.”


“Farhah..” bantah doktor Syed Arif.


“I minta maaf. Okey, apa yang I boleh tolong sebagai ganti you tolong I?”


“Kalau I setuju jadi girlfriend sementara you, I nak you carikan I lima belas pembeli lukisan. Bila I dah berjaya jual 15 lukisan, anggap macam perjanjian ni pun selesai.”


“Lima belas saja? I boleh tolong jual sampai 50 dan ke atas.”


“Lima belas tu sudah cukup. Setimpal dengan kerja yang I akan buat.”


“Baiklah. Kalau macam tu I setuju. Tapi kalau you nak tambah jadi 50 lukisan, I tak kisah. You tolong I, I pasti tolong you balik.”


“15 tu pun dah banyak. I tak nak makan duit haram.”


“Okey.





** versi CETAK bakal direlease pada 23.08.2014 (insya-Allah kalau tak ada sebarang perubahan). Kaunter PREORDER telah di buka. Mohon message PK melalui akaun FB kalau berminat nak dapatkan first batch yang bertanda tangan (TT) 




Harga Online IKP ;

1. Semenanjung @ RM24.00

2. Sabah / Sarawak @ RM27.00

Free postage


#Latest updates ‘n’ teaser : Group PENA KAYU #kerjatulismenulis

33 comments:

  1. Perjanjian mengarut yg mengikat farhah dgn dr sengal..hehhehe
    Apapun..sidia mmg cinta hatinya..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dah trbelit k. Tina, susah nak buka simpulan mati tu.. kih3

      Delete
    2. Assalamualaikum
      senang sekali saya bisa menulis kisah nyata kami
      dan berbagi kepada teman-teman disini.

      Meski hidup dalam keprihatinan, karena hanya mengandalkan penghasilan dari jual gorengan, namun rumah tangga kami terbilang harmonis. Jika berselisih paham, kami selalu menempuh jalan musyawarah. Hal itu wajib kami terapkan untuk menutupi aib dan segala bentuk kekurangan yang ada dalam rumah tangga kami agar tidak terdengar oleh orang luar. Karena begitulah pesan dari para orang tua kami.

      Hari demi hari aku habiskan hanya untuk bekerja dan bekerja. Hal itu aku lakukan, selain sadar akan tanggung jawabku sebagai orang tua , juga ingin menggapai harapan dan cita cita. Yah, mungkin dengan begitu ekonomi keluargaku dapat berubah dan aku bisa menyisihkan sedikit uang penghasilanku itu untuk masa depan anak-anakku dikemudian hari. Namun semua itu menjadi sirna.

      Selanjutnya kami pun melangkah untuk mencobanya minta bantuan melalui dana gaib tanpa tumbal,alhamdulillah dalam proses 1 hari 1 malam kami bisa menbuktikan.

      Jalan ini akan mengubah kemiskinan menjadi limpahan kekayaan secara halal dan tidak merugikan orang lain.

      Alhamdulillah semoga atas bantuan ki witjaksono terbalaskan melebihi rasa syukur kami,
      saat ini karna bantuan aki sangat berarti bagi keluarga kami.
      Bagi saudara-saudaraku yg butuh pertolongan silahkan hubungi
      Ki Witjaksono di:0852-2223-1459
      Supaya lebih jelas kunjungi blog
      KLIK DISINI

      Delete
  2. Rasanya kesemua keseluruhan 15 buah lukisan itu akan dibeli oleh mamat sengal tu kan... money does talk..kan...

    ReplyDelete
    Replies
    1. PK tak tahu.. jawapannya dalam versi cetak.. lalalalala ;p

      Delete
  3. bila nye versi cetak tu...akak tunggu

    ReplyDelete
  4. sabar je ler....gemar benar 'membakar', tunggu versi cetak? 'hangus' dlm derita gamaknya....

    ReplyDelete
    Replies
    1. hasrat hati PK adalah BAKO sampai rentung! kih3

      Delete
  5. hhuhuh x sabar nk tggu ersi cetak pena kayu oii .. :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. sabar yorrr.. x lama boleylah belai n peluk harta karun dr sa.. ngee

      Delete
  6. X SABAR BAK TUNGGU DR. SENGAL TU.... IKUT SEDAP DIA JA BILA BERCAKAP... hihihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kak Sue.. Dr SA okey lg.. cuba baca ayat2 Carl Ibrahim plak.. lg hangit.. huhuu

      Delete
    2. pak brahim tu mulut x ada insurance terus... mahu kena cili baru tahu... hihihi

      Delete
  7. Replies
    1. Tunggu PK buat annoucement dlm grup yorr :))

      Delete
  8. Replies
    1. PK dah lama senyum kambing gurun ni ha.. hihihi

      Delete
  9. Salam dik,camne akk nk dapatkan buku ni? Dh lama cari, tpi asyik tk de stok je...waa laris ni dik. Bg jap link utk akk bli online? TKasih

    ReplyDelete
  10. Salam dik,camne akk nk dapatkan buku ni? Dh lama cari, tpi asyik tk de stok je...waa laris ni dik. Bg jap link utk akk bli online? TKasih

    ReplyDelete